This is a copyrighted blog by Lieya Jais. Powered by Blogger.
RSS

PUFF COKLAT SEGERA YUMMMYYY...

Assalamualaikum...

Tak tahu nak buat menu apa petang ini? 

Cubalah menu ringkas ini. 


            Puff Coklat YUmmyyy...
     
Bahan-bahan:
Pastri segera
Satu mangkuk hirisan coklat masakan
Satu biji telur- dipecahkan

Cara membuatnya:
1. Potong pastri segera kepada empat bahagian kecil.
2. Ambil coklat yang telah dihiris dan letakkan di atas pastri.
3. Kemudian gulung pastri tadi.
4. Kemaskan bahagian hujung pastri menggunakan garpu. Potong    
    sedikit di bahagian atas pastri tadi.
5. Sapukan sedikit telur di bahagian atas pastri. Bakar di dalam  
    ketuhar selama 30 minit atau sehingga kekuningan dan garing.

Klik... klik...



  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

DURIAN BELANDA BLENDED

Penulis: Jamaliah Jais
Foto: MyIpad & Google

Assalamualaikum,

Hari ini cerita pasal durian belanda yang saya bawa pulang dari kampung. Korang semua kenal tak dengan durian belanda? Tak kenal? isyhhh...durian? of cos kenal bukan. Ok. Ini serba sedikit info tentang durian belanda.

Durian belanda atau nama Englishnya Soursop berasal dari hutan tropika Carribean Amerika Selatan dan kini ia telah ditanam di Asia Tenggara termasuk negara kita Malaysia. Buahnya mempunyai duri yang lembut, tidak berbau tetapi memiliki isi yang banyak dan berbiji. Nak tau macam mana rupa buah? Tu dia...

Foto: Google


Durian belanda juga dikatakan salah satu buah yang sangat berkhasiat. Antaranya ialah:-
1. Ia memberikan kesan anti tumor atau kanser yang sangat kuat.
2. I juga berfungsi sebagai anti bakteria, anti fungus dan berkesan melawan pelbagai jenis parasit dan cacing.
3. Menurunkan tekanan darah tinggi, kemurungan, stress dan mengembalikan sistem saraf yang kurang baik. 

Sumber-sumber ini boleh di dapati di mana-mana blog dan laman sosial yang lain. Sejauhmanakah kebenarannya hanya Allah sahaja yang tau dan kita sebagai manusia perlulah berikhtiar dan berusaha melawan segala dugaan yang Allah beri. Ok. Tak sabar rasanya mahu memberikan anda resipi yang istimewa ini. Resipi ini saya peroleh dari blog kesukaan saya iaitu www.azlitamasammanis.com. Terima kasih kepada kak Ita dan saya kongsikan resipi di sini ye...Tq. 

          DURIAN BELANDA BLENDED

Bahan-bahan:
Satu mangkuk isi durian belanda- buang bijinya
Dua sudu susu pekat manis
Dua skop aiskrim vanila
Satu mangkuk ais- bergantung pada banyak mana ais yang anda suka.
Dua cawan air masak

Cara membuatnya:
1.       Masukkan ais ke dalam pengisar.
2.       Diikuti dengan isi durian belanda.
3.       Kemudian aiskrim vanila.
4.       Masukkan pula susu cair.
5.       Akhir sekali air masak.
6.       Kisar bahan-bahan tadi sehingga ia halus. Masukkan ke dalam cawan dan hiaskan dengan taburan coklat serta aiskrim di atasnya.


Ini gambarnya...klik klik...


Selamat mencuba ye!









  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

SNOW CHEESE CAKE

Penulis: Jamaliah Jais
Foto: Sendiri Amik

Assalamualaikum semua,

Hari ini saya nak bercerita tentang keju. Kenapa keju? Ini disebabkan dalam peti ais di rumah sangat penuh dengan keju. Ini semua gara-gara penangan kek snow cheese cake. Alhamdulillah, pertama kali mencuba kek ini, ramai pula yang mengemarinya. Terima kasih kepada majalah RASA kerana berkongsi resipi yang ringkas ini sekali gus memberi peluang kepada saya untuk menerima tempahan daripada rakan-rakan. Oleh itu, untuk anda semua, saya kongsikan resipi yang mudah ini.

SNOW CHEESE CAKE

BAHAN-BAHAN:
Satu cawan tepung gandum
Satu cawan gula caster
Setengah cawan tepung jagung
Satu sudu esen vanila
Satu sudu teh serbuk penaik
Dua sudu besar ovellet
6 biji telur gred B (dua biji hanya ambil kuningnya sahaja)
Setengah cawan minyak jagung
50ml air sejuk (yg disimpan di dalam peti ais)

CARA MEMBUATNYA:
1. Satukan kesemua bahan tadi kecuali minyak. Pastikan semua bahan sebati, gebu dan apabila di angkat tidak jatuh.
2. Setelah adunan tadi betul2 gebu dan putih, masukkan minyak dan gaul rata. (guna spatula sahaja pun boleh)
3. Sementara itu panaskan dahulu oven.
4. Masukkan adunan tadi ke dalam bekas berukuran 8 inci. Bakar di dalam ketuhar selama 1 jam pada sulu 170 darjah Celsius. (bergantung kepada oven masing2 ye)

BAHAN UNTUK KRIM:
250gm krim keju Philadelphia
Dua sudu Whipping Cream atau 2 sudu makan susu segar
Setengah tin susu pekat manis
Sebiji lemon

Cara membuatnya:
Mudah sahaja. Campurkan ke semua bahan ini dan pastikan ia sebati serta lembut.

HIASAN: Keju Cheddar yang diparut

*Setelah kek ini masak, sapukan krim keju di atas kek tadi. Kemudian, taburkan parutan keju tadi mengikut kesukaan anda.

Selamat mencuba ye kengkawan. Berikut adalah gambar2 kek yang telah saya buat dan tempahan dari rakan-rakan...

klik klik klik...
















Sekian...






  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS