This is a copyrighted blog by Lieya Jais. Powered by Blogger.
RSS

Happy Birthday to me

HAPPY BIRTHDAY TO U..EHH...TO ME

Alhamdulillah...hari ini hari istimewa buat diriku. KepadaMU Allah, aku bersyukur kerana masih diberi peluang untuk bernafas di muka bumi ini. Kuatkanlah imanku, murahkanlah rezekiku, jadikanlah aku Muslimah yang sejati, isteri yang solehah dan ibu yang mithali. Terima kasih kerana memberikan aku insan-insan yang penyayang dan baik hati disekelilingku. Kau berkatilah mereka dan semoga mereka semua berada di dalam lindunganMU.

Terima kasih buat mak dan abah kerana melahirkan aku di dunia ini. Memberi tunjuk ajar, didikan, kasih sayang dan sebagainya. Kasih sayangmu tidak berbelah bagi buat diriku. Insya-Allah! Saya akan cuba membahagiakan dan memberikan kasih sayang sebagaimana yang mak dan abah berikan kepada saya. Sayang mak dan abah.

Buat suamiku, terima kasih kerana menerima diri ini seadanya. Walaupun banyak kekurangan dalam diri ini, B sentiasa bersabar dan melayan karenahku. Kasih sayang b sangat ayg hargai...terima kasih di atas segala-galanya. Your chocolate & ballon landing safely to my desk this morning. So cute sayang!...love u..



Kepada rakan-rakanku especially di FB. Disebabkan kecanggihan teknologi sekarang, anda semua ingat tarikh hari jadi saya. So terima kasih di atas ucapan dan doa kalian semua. Hanya Allah yang sudi membalas dan memberi rahmat kepada anda. Love u oll's. 

TERIMA KASIH KEPADA SEMUA...SAYA SAYANG ANDA SEMUA...



  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

RESIPI BUTTER PRAWN

BUTTER PRAWN

Halu...semalam semangat nak buat butter prawn. Inilah hasilnya. First trial boleh la kot untuk orang yang tidak pernah mencuba. Cuma juraian telur tu mungkin tak berapa nak jadi sangat kot. Takpe...don't give up! nanti cuba lagi...

RESIPI BUTTER PRAWN

FLOSS TELUR
3 biji telur
Satu senduk minyak
Sedikit butter/marjerin

CARA MEMBUATNYA:
1. Panaskan minyak dan marjerin. Gunakan api kuat dan pastikan minyak panas. Gunakan senduk bulat untuk menghuraikan telur tersebut. 
2. Setelah minyak panas, pusingkan minyak menggunakan senduk bulat. Pusing sekata dan laju2 mengikut putaran jam. Hati-hati jangan terkena minyak panas pula!
3. Sambil minyak dipusing laju2, masukkan bancuhan telur tadi. Untuk mendapatkan floss yang cantik dan halus, tuang tinggi sedikit bancuhan telur tadi supaya ia halus. Kalau tak tinggi, jadi macam kat atas tu la...hehehe
4. Setelah kekuningan, angkat dan tapis. Siap.

BAHAN-BAHAN UDANG
15 ekor udang (terpulang kepada anda)
Sedikit garam, lada sulah, black pepper (terpulang..sesedap rasa anda untuk letak)
Minyak untuk menggoreng

3 ulas bawang putih
Sedikit butter
3 @ 4 cili padi ( Terpulang. Suka pedas letak, tak suka tak mo)
6 tangkai daun kari
1/4 susu cair @ cream
Sedikit lada hitam atau lada sulah

CARA MEMBUATNYA:
1. Gaulkan udang bersama garam dan lada sulah. Goreng sekejap sehingga kuning sedikit. Angkat dan tos. Keluarkan minyak tersebut, jangan guna minyak yang sama.
2. Panaskan butter di dalam kuali. Masukkan bawang putih, cili padi dan daun kari. Goreng sehingga ia naik bau. 
3. Kemudian masukkan susu cair dan masak sebentar. Gaulkan udang ke dalamnya dan angkat setelah udang tadi masak. Masukkan ke dalam floss yang telah dibuat tadi. Tara..senang saja kan? 

SELAMAT MENCUBA...

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS